Chladírenské a mrazírenské sklady
Chladiaci sklad:
Teplota 0 ° C až 8 ° C. Tento sklad je zvyčajne využívaný pre skladovanie potravín, nájdeme ho v každom obchodne, v reštauračných a stravovacích zariadeniach, rôznych potravinárskych prevádzkach. Využívame ho na skladovanie potravín ,. Napr: mlieko a mliečne výrobky, vajcia, salámy, mäso. Pokrmy studenej kuchyne (nátierky, šaláty).
Chladiarenské sklady nájdu svoje uplatnenie aj v kvetinárstve pre skladovanie rezaných kvetín. Vo veľkoobchode sa odporúča skladovať kvety pri teplote 2 ° C až 5 ° C. V prípade maloobchodu sa teplota pohybuje okolo 2 ° až 8 ° C. Toto sú iba odporúčané teploty pre skladovanie kvetín. Požiadavky na skladovanie rezaných kvetov, podľa jednotlivých druhov vyhľadáme na internete.
mraziarenské sklady:
Teplota -18 ° C do -30 ° C. V marazírenských skladoch skladujeme mäso, ryby, polotovary, zeleninu ovocie, pečivo. Bývajú súčasťou mäsokombinátov, mliekarní a ďalších závodov na spracovanie potravín, veľkoskladov i obchodov. Slúži pre dlhodobejšie uskladnenie potravín.
Vzhľadom k extrémnym pracovným podmienkam, je vhodné mať mraziarenský sklad automatizovaný, čím sa znižuje náročnosť práce pre zamestnancov skladu.
Dôležité pre skladovanie potravín v chladiacich a mraziarenských skladoch je nasledujúci:
- Umývateľnosť vnútorných povrchov
- Nepriepustnosť vlhkosti
- Eliminovať výskyt húb a plesní
- Využitie netoxických materiálov
- Nepretržité chladenie s nízkou energetickou náročnosťou
- Rýchle a šetrné naskladnenie a vyskladnenie tovaru (Tovar je zvyčajne chúlostivé a ľahko podlieha skaze, preto je potrebné tovar mať tovar pod neustálou kontrolou.)
- Dodržať smernicu EÚ 10883/92 (hygiena potravín)
V chladiarenských a mraziarenských skladoch využijeme regálov ktoré sú odolné aj v nižších teplotách. V chladiarenských skladoch si môžeme vybrať ako z kovových , tak plastových regálov. V mraziarenských skladoch sú z dôvodu nižšej teploty vhodné regály kovové, so špeciálnou úpravou povrchu, ktorá nám zaručí životnosť daného regálu aj v nízkych teplotách.