Skladování potravin
Skladovanie potravín je oveľa náročnejšie ako skladovanie iného tovaru a vydalo by na samostatnú knihu. My sa v článku zameriame skôr na všeobecné informácie ohľadom skladovanie potravín v domácnosti.
Základné rozdelenie skladov potravín:
Suchý sklad:
Teplota v suchom sklade sa pohybuje okolo 18 ° C a vyššie. Ako suchý sklad v domácnosti slúži obvykle špajza alebo komora. V suchom sklade, skladujeme: cukor, olej, strukoviny, cestoviny, obilniny a rôzne dobroty.
Do suchého skladu potravín nepatrí čistiace prostriedky !!! Ich zápach a prchavosť niektorých látok potraviny znehodnocujú.
Potraviny v suchom sklade by sme nikdy nemali skladovať v pôvodných obaloch, ale v uzatvárateľných dózach. Tie chránia potraviny pred vlhkosťou, ktorá spôsobuje vznik plesní, potraviny nám nenapáchnu a hlavne vyvarujeme sa nepríjemnému prekvapeniu, v podobe rôznych škodcov. (Mole, múčne červy)
Chladný sklad:
Teplota je tu prirodzená. Tu uchovávame zemiaky, ovocie, zeleninu, kompóty, marmelády, zaváranie zeleninu, nápoje.
Za chladený sklad býva v rodinných domoch obvykle využívaný pivnica. U skladovanie potravín v pivnici ale musíme dbať na to, aby nebol vlhký a bol dobre odvetrávaný, pretože vlhký a zatuchnutý vzduch veľmi svedčí plesniam, ktoré naopak nesvedčí uskladneným potravinám. Trebárs že v chladnom skladu má byť vyššia vlhkosť neznamená to ale vlhký pivnica, v ktorom sa vlhkosťou zo stien drobí omietka. Ideálne je vybieliť múru pivnice vápnom, ktoré slúži aj ako dezinfekcia.
V pivnici využijeme plastové alebo kovové regály, ktoré sú ošetrené antikoróznymi nátery (tieto musia byť zdravotne nezávadné voči potravinám ). Zaváraniny a nápoje skladujeme rovno na policiach, pre uskladnenie ovocia, zeleniny a zemiakov použijeme plastové alebo drevené prepravky.
Nemali by sme tiež zabudnúť v pivničných rozmiestniť pasce a v bezpečnej vzdialenosti od potravín návnady na hlodavce, pretože tí vďaka uskladneným potravinám, budú mať náš pivnica vo veľkej obľube.
Chladený sklad:
Teplota 0 ° C až 10 ° C V domácnosti je ním chladnička. Skladujeme tu: vajcia, mlieko, mliečne výrobky, salámy, mäso, už hotové pokrmy, ktoré potrebujeme uchovať do ďalšieho dňa, Taktiež tu odporúčame skladovať všetko v uzavretých nádobách a oplatí sa nám zaobstarať do chladničky i pohlcovač pachov.
Mraziaci sklad:
Teplota -18 ° C do -22 ° C Pre domáce využitie je to buď mraznička v chladničke alebo samostatný mraziaci box. Tu uchovávame mäso, ryby, polotovary. U skladovanie potravín v mrazničke je najčastejšou chybou prekračovanie doby minimálnej trvanlivosti potravín.
Mrazené surové mäso môžeme v bežných mrazničkách skladovať po dobu dvoch až štyroch mesiacov, varené potom možno skladovať až po dobu jedného roka. Ovocie a zeleninu môžeme zamraziť na 8 až 12 mesiacov. Proces skazy potravín nie je pri ich zamrazenie zastavený, ale len spomalený. Preto si potraviny v mrazničke označujme dátumom zamrazenie, aby sme nestrácali prehľad.
U skladovanie potravín všeobecne platí:
- Oddelene skladujeme aromatické látky (korenie)
- Kontrolovať kvalitu potravín, ako prvý spotrebovať tie, ktoré boli predtým uskladnené, chybné kusy hneď vyhodiť. (Odrezanie plesne z potraviny a jej hoci okamžité spracovanie sa neodporúča, zvyčajne je totiž už celá zasiahnutá plesní, hoci to nie je vidieť.)
- Pravidelne kontrolovať teplotu a vlhkosť skladu.
- Udržiavať sklad potravín v čistote (pre väčšinu z nás úplná samozrejmosť)
Na záver článku by som rada pridala jeden malý symbol: Pri skladovaní jabĺk v pivnici im ponechajte stopku, vydrží tak dlhšie.